Bij de explorers krijg je steeds meer ruimte om zelf je talenten te ontwikkelen. Je bepaalt je eigen avontuur en maakt zelf plannen, natuurlijk in samenwerking met anderen van je afdeling. Je moet samenwerken, luisteren, praten en beslissingen nemen. Ook je zomerkamp organiseer je zelf.

Onze Explorers worden bijvoorbeeld gedropt ergens in het donker in 'the middle of nowhere', doen mee aan regiokampen, hebben elk jaar 1 ietwat luxer winterweekend, gaan op zomerkamp op de meest vreemde plekken en mogen de meest aparte programma's organiseren: van kip aan 't spit tot film, van 'schoonheidsavondjes' tot zelf dingen bouwen met hout.

Dit alles gebeurt onder de begeleiding van een stafteam dat in het bezit is van de juiste erkenningen van Scouting Nederland.

Momenteel hebben we 16 explorers en 3 stafleden die iedere vrijdagavond van 19.30u tot ongeveer 22.00u bij elkaar komen.